Debet/kredit sprogbrug

Forslag til forbedringer af dokumentationen.

Redaktører: Peter Rude, Sarah Aagaard

Nikolai Beier
Indlæg: 13
Tilmeldt: tirs sep 28, 2010 9:31 am
Geografisk sted: Aalborg
Kontakt:

Debet/kredit sprogbrug

Indlæg af Nikolai Beier »

Jeg har kigget på hvordan betydningen af debet/kredit er beskrevet på dansk og engelsk wikipedia, et par undervisningshæfter og i dokumentationen til fx Saldi og Economic. De er alle meget forvirrende, virker indforstået eller glemmer vigtige detaljer, så forklaringen ikke virker "komplet" eller fyldestgørende.


Er der en beskrivelse, der ikke er kontektst-afhængig, som ikke afhænger af hvilken kontotype man debiterer/krediterer på (drift-konto versus statuskonto)? Er det rigtigt forstået at debet/kredit altid skal forstås ift. en given konto når ordene bruges indefor regnskab/bogholderi, og at debitering altid er en forøgelse af kontoens værdi (saldo), og tilsvarende at kreditering altid er en formindskelse af en kontos værdi?

Med andre ord, er der et mønster, der gør det let at forklare og let at huske? (det gætter jeg på, men det er ikke helt det, der står i fx selvstudiet.)

I Saldis Selvstudie bruges ordene kredit/debet både om hele konti og om del-konti (debet-side, kredit-side). Introduktionen af debet/kredit starter med at blande disse ting sammen, uden gøre læseren sikker på at ovenstående mønster eksisterer:
"Debet er en regnskabsteknisk betegnelse, som anvendes når en konto tilskrives penge. Omvendt anvendes kredit for den konto som pengene kommer fra."
Hvis ordene både kan betyde en hændelse og en ting, vil det være godt at nævne det!
Besvar